Interview Marie Vinck in Visie

Interview Marie Vinck in Visie Topactrice MARIE VINCK gaf al het startschot van een nieuwe campagne om Vlaanderen boomrijker te maken. Marie is “de vrouw van onze bomen”, de meter van de campagne 1 Miljoen Bomen, Visie onderwierp haar aan een interview.
Eén miljoen extra bomen planten in Vlaanderen.
Het was een ambitieuze doelstelling, maar de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) is er wonderwel in geslaagd.

Zijn de bossen in Vlaanderen bedreigd?
Marie Vinck: “Ja, elke dag wordt er anderhalf voetbalveld aan bomen gekapt, terwijl Vlaanderen al bosarm is. Het tekort aan bomen is een groot probleem. Bomen absorberen stikstof en fijn stof, en ze zuiveren de lucht. Ze zijn essentieel voor onze gezondheid, het zijn de longen van de mens. Met de campagne ‘1 miljoen bomen’ willen we een inhaalbeweging maken.”

Waarom ben je meter van de campagne?
“Je hoort zoveel over hoe slecht het gesteld is met het milieu. Ik vind het dringend tijd om actie te ondernemen. Wat ik zo goed vind aan deze campagne, is dat ze heel concreet is. Mensen en bedrijven planten bomen en registreren ze op www.1miljoenbomen.be. Voorslechts 1 euro kun je een boom laten planten.”

Heb jij ook boompjes geplant?
“Ik ben zelf geen krak in bomen planten (lacht), maar ik heb toch al een paar pogingen ondernomen. Via mijnmeterschap probeer ik vooral media-aandacht voor de campagne te krijgen. Intussen is de kaap van 1 miljoenbomen bereikt, een jaar vóór de deadline! Dat bewijst dat Vlaanderen de bossen een warm hart toedraagt.”

Je woont in de stad Antwerpen. Trek je er vaak op uit in de natuur?“
Ik ben een echt stadskind, maar ik hou ook veel van de natuur. Omgeven door groen kom ik helemaal tot rust. Jammer genoeg heb ik weinig tijd voor bos uitstappen. Mijn appartement ligt dicht bij het stadspark. Als het mooi weer is, kun je me daar treffen.”

Film ©2011 Visie, artikel 21/10/2011