Lijn 72 [2006]

Tuur De Weert zit eenzaam aan een tafel voor het raam, smeert boterhammen en pakt ze in aluminiumfolie in. Met de boterhammen in een plastic zakje wandelt hij naar de bushalte. Een droevig deuntje erbij, mijmerend kijken en de sfeer is gezet.

Aan de bushalte ontmoet hij een jonge vrouw, gespeeld door Marie Vinck. Hun gesprek over het weer neemt al gauw een serieuzere wending. Als de bus komt, blijft de oude man zitten. Pas na enig aandringen stapt hij alsnog op. Op de 72 richting Oostakker komen er nog twee mensen bij. Een jongeman in pak die net een sollicitatiegesprek heeft gehad en een Aziatische rozenverkoper. Uiteraard valt de bus in panne en ontspint zich een gesprek tussen de vier. Eenzaamheid, ouder worden en verlies passeren de revue. Als Marie Vinck dan ook nog eens een schetsboek bovenhaalt, met daarin een foto van, wat had u gedacht – de oude man aan de bushalte - is het hek helemaal van de dam.

De idee van de bus als microsamenleving, het is een dankbaar vertrekpunt voor een short. Maar echt origineel is het niet. De sfeer zit goed, het camerawerk is behoorlijk en het acteerwerk van vooral Tuur De Weert en Marie Vinck is van niveau. Spijtig genoeg verrast Regina De Martelaere niet echt en stapelen de voorspelbare wendingen en clichés zich op. Moest Tuur De Weert naast boterhammetjes in aluminiumpapier ook echt Petit Beurre koekjes in dat plastic zakje hebben steken?

Cast

Marie Vinck, Steve Aernouts, Clauwaert Davy, Tuur De Weert, Fred Van Kuyk

Filmografie